Elhallgattatná az olasz baloldal a jobboldalt képviselő Melonit és Salvinit

Erőszakba torkollt a baloldali aktivisták tüntetése több olasz nagyvárosban.

2024. 05. 03. 13:52
SALVINI, Matteo; MELONI, Giorgia
Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antifasiszták próbálták meg elhallgattatni Matteo Salvinit és az általa vezetett Liga párt jelöltjeit. Erőszak kíséri az európai parlamenti választásokra készülődő kampányt Itáliában, a szélsőbaloldal tagjai ugyanis nem tűrik a párbeszéd és a véleménycsere lehetőségeit. Livornóban és Nápolyban is erőszakos tüntetések voltak a Liga főtitkára és tagjai ellen. Olasz sajtóorgánumok arról számolnak be, hogy csütörtök délután erőszakos antifasiszta tüntetők zavarták meg Matteo Salvini kormányfő-helyettes Ellenszél című legújabb könyvének bemutatóját Livornóban.

 A helyszínen rögzített felvételeken az látható, hogy több száz demonstráló körbevette az épületet, majd nekimentek a sorfalat álló rendőröknek, tojással, paradicsommal, üvegekkel, petárdákkal dobálták meg őket.

A rendbontók azt skandálták: Salvini, takarodj, Livornóban nincs helye a rasszista, fasiszta és diszkrimináló politikának.

A Liga főtitkára elleni fenyegetést tartalmazó transzparensekkel vonultak a könyvbemutató helyszínére a tüntetők. A tüntetéshez palesztinpárti demonstrálók is csatlakoztak. A sajtó úgy kommentálta, a baloldal többek között azért vonult utcára, mert a könyvbemutató helyszínéül választott színház épülete korábban a livornói baloldal szimbolikus helyszíne volt. A tiltakozók azt is hangsúlyozták megvetik Salvini migrációs politikáját. Azt állították Livorno kikötővárosát a bevándorlók tették naggyá. Azzal vádolják a Liga főtitkárát, hogy ő a felelős a terjedő idegengyűlöletért. Nemcsak Salvini, hanem Meloni és az jobboldali politikusok ellen is tiltakoztak, akik véleményük szerint olyan „fasiszta” szlogeneket használnak, mint az „Isten, haza, család”.

A Liga kormánypárt főtitkára a helyszínen készített videót osztott meg Facebook-oldalán. Szolidaritását fejezte ki a rendőrség munkatársai iránt, akik rendszeresen szenvednek erőszakot szélsőséges csoportok részéről, és köszönetet mondott a livornói polgároknak, akik a szabadság és a demokrácia jegyében részt vettek az eseményen.

Salvini néhány perces késéssel érkezett a zsúfolásig tömött színházba és röviden kommentálta a sajtó képviselőinek a kint zajló erőszakos összecsapásokat.

Livorno szolidáris, nyitott város. A rendőröket tojással megdobáló és fenyegetődző személyek nem képviselik a várost. Ők az igazi fasiszták, a még életben lévő vörös fasiszták, akik megpróbálják akadályozni egy könyv bemutatását

– mondta a Liga főtitkára az újságíróknak.

Azt is hangsúlyozta, hogy sem ő, sem párttársai nem engednek a megfélemlítésnek, a fenyegetések ellenére sem fognak meghátrálni. Livornó városában és környékén több helyen is antifasiszták tépték le Susanna Ceccardi, a Liga európai parlamenti képviselője és Matteo Salvini főtitkár képeit. A politikus Facebook-bejegyzésben számol be a rongálásokról. Nápolyban is zavargások voltak csütörtök délután, ahol a Liga európai parlamenti képviselő jelöltjét próbálták meg elhallgattatni. A Salvini által támogatott független jelölt, Roberto Vannacci tábornok lépett színpadra a dél-olaszországi nagyvárosban, hogy bemutassa könyvét.

A tüntetők a Piazza del Plebiscitóról indultak, a mintegy harminc fiatalból álló menet a nápolyi tengerparton lévő színház felé tartott. Hatalmas transzparenst vittek magukkal, amelyen a következő állt: „Vannacci, Nápoly nem akar téged, gondolkozz el rajta”.

A demonstrálók palesztin zászlókkal vonultak az utcára, olyanok is voltak, akik bekötött szemű katonát ábrázoló képet tartottak a magasba.

A helyszínre érve áttörték a sorfalat, zászlórudakkal mentek neki a rendőröknek, akik gumibotokkal válaszoltak az agresszióra. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) és egyik helyettese, Matteo Salvini infrastrukturális és közlekedési miniszter a parlamenti alsóház római üléstermében 2024. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.